Tarihimizin en büyük doğal gaz rezervi, 21 Ağustos 2020’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından keşfedilmiş ve milletimizin enerji bağımsızlığı mücadelesinde çok önemli bir kırılma noktasını oluşturmuştur.
2020 yılında tüm dünya denizlerinde yapılan en büyük doğal gaz keşfi olma özelliği taşıyan bu keşif, enerji bağımsızlığına giden yolda çok önemli bir zaferdir ve milletimizin zaferler ayı olan Ağustos ayında gerçekleşmiştir. Bu sebeple keşfedilen sahaya, Sakarya Gaz Sahası ismi verilmiştir.
Zonguldak ilinin yaklaşık 170 km kuzeyinde yer alan Sakarya Gaz Sahasında bulunan doğal gazın, milletimizin kullanımına sunulması için gerekli çalışmalar, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında tüm hızıyla devam etmektedir.
Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, üç ana temelden oluşmaktadır;
Filyos’un 170 kilometre kuzeyinde, 2200 metre deniz derinliğinde Deniz Tabanı Üretim Tesisi kurulması,
Gaz Alım ve İşleme Terminali inşaatı,
Kara ve denizdeki iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarının yapımı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında karada yapımı devam eden Gaz Alım ve İşleme Tesisi ile denizin 2200 metre derinliklerinde kurulmakta olan Deniz Tabanı Üretim Tesisini birleştirecek boru hatlarının yapımına, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen törenle başlamıştır.
Yapımına bugün başlanan boru hattı, Gaz Alım ve İşleme Tesisi’nin 170 km kuzeyinde deniz yüzeyinden 2200 metre derinlikte bulunan Sakarya Gaz Sahası ile Gaz Alım ve İşleme Tesisi’ni birleştirecektir.
Farklı çaplarda iki ayrı hat olmak üzere, toplamda yaklaşık 400 km’lik boru hattının yapılması ilk adım olan deniz tabanında boru hattı zemin hazırlama çalışmaları başlamıştır. Dünyada çok az sayıda bulunan özel gemilerde yapılan kaynak yöntemiyle birleştirilecek ve deniz tabanında belirlenen güzergaha yerleştirilecek boru hattı, dünyada en derinden geçen ve en uzun boru hattı olma özelliğini taşımaktadır.
Tamamlandığında, Gaz Alım ve İşleme Tesisinden deniz tabanına inerek 170 km kuzeyde, 2200 metre derinliğe ulaşacak hattın başlangıcı niteliğinde olan sığ deniz kısmı, kara varış noktasından (KP 0.00) itibaren ilk 5 km’lik kısımda 50 metre derinliğe ulaşacaktır. Bu adımda yürütülen faaliyetler için, dünyada çok az sayıda bulunan boru serme gemileri çalışmaktadır ve ilk defa millî bir proje için Türkiye’ye gelmiştir.
Haziran ayı içerisinde sığ kısma boru serilme işleminin tamamlanması sonrasında, yine ilk defa bu şekilde Türkiye’ye gelecek bir başka gemi ile daha derin kısımdaki boru serme işlemlerine devam edilecektir.
Karada yapımı hızla devam eden, gaz alım ve işleme tesisini Sakarya Gaz Sahasına bağlayacak olan boru hattının birleştirilmesi ve deniz tabanına yerleştirilmesi milletimiz için çok önemli bir dönüm noktasıdır.
Bu kutlu günde, TPAO’nun yakın zamanda millî enerji filomuza kazandırdığı 4. Sondaj gemimize verilen isim, Abdülhamid Han olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmiştir.
Milletimize saygılarımızla arz ederiz.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)
#sakaryagazsahası #tpao #türkiyepetrollerianonimortaklığı #doğalgaz #zonguldak #sakarya #filyos #millienerji #receptayyiperdoğan #tccumhurbaşkanı #sondaj #petrolpiyasasi #sondajgemisi