İzmir Aliağa’da 6,3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve 19 Ekim 2018’de açılış töreni yapılan STAR Rafineri, SOCAR Türkiye’nin rafineri-petrokimya entegrasyonu kapsamında ürettiği ilk naftanın Petkim’e satışını gerçekleştirdi. İlk nafta, iki tesisin de aynı bölgede yer almalarının sağladığı lojistik avantajla Petkim’e boru hatları vasıtasıyla ulaştırıldı.
STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, ilk naftayı Petkim’e vermelerinin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Rafineride önemli bir süreci daha geride bıraktık. Kademeli olarak üretime başladık ve ürettiğimiz ilk naftayı Petkim’e ulaştırdık. Entegre bir tesis olarak tasarlanan rafineride yıllık 1,6 milyon tonluk nafta üretimimiz olacak. İlk etapta kardeş kuruluşumuz Petkim’e 1.303 ton nafta verdik ancak tam kapasite üretime geçmemizle birlikte, Petkim’in hammaddesi olan naftanın tamamını buradan sağlayacağız” dedi.
Rafineri-petrokimya entegrasyonunun Türkiye ekonomisinin yanı sıra Petkim’e de çok önemli katkısı olacağını vurgulayan İlter, “Artık Petkim, hammaddesi için oluşturduğu maliyet kalemleri arasından navlunu çıkaracak. Bu sinerji, Petkim’in verimliliğini artıracak. Rafineride tüm çalışmalar planladığı şekilde devam ediyor. Tam kapasite üretime geçmeye ve iç pazara ürün sunmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ise dünyada en verimli çalışan şirketlerin entegre şirketler olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“STAR Rafineri’nin üretime başlamasından önce hammaddemiz olan naftayı farklı yerlerden almak durumunda kalıyorduk. Ürünün belirli bir kalitede olmaması da verimimizi etkiliyordu. Artık aynı standarttaki ürünü üstelik navlun ücreti ödemeden alabileceğiz. Bu, iki şirket için büyük bir sinerji sağlayacak. Önümüzdeki dönemde hem ürün kalitesi hem lojistik avantajlar hem de ortak hizmetler ve ortak altyapımız sayesinde kârlılığımızı artırmayı hedefliyoruz. En kısa zamanda, hammadde ihtiyacımızın tamamını STAR Rafineri’den karşılamaya başlayacağız. Optimizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Büyük potansiyel gördüğümüz bu entegrasyonla üretimimiz ve verimliliğimizde çok büyük artış olacak.”