Vadeli petrol kontratları New York’ta, geçen ay yüzde 18 değer kazandıktan sonra yatay bir seyir izledi.
Çin, Washington’da iki gün süren görüşmelerin ardından, ABD’den soya fasulyesi alımını “önemli ölçüde” artıracağı taahhüdünde bulunurken, Beyaz Saray, görüşmelerde ilerleme olduğunu, ancak her iki tarafın da yeni taahhütlerde bulunmadığını kaydetti. Çin’de imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine indi ve bu durum, ticaret savaşının Asya’nın en büyük ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini işaret ediyor.
Ham petrol fiyatlarında geçen çeyrekte görülen yüzde 40’lık düşüş ve ABD’de kaya petrolü üretiminin rekor seviyelere çıkması, OPEC + koalisyonunu üretimi yeniden kısmaya yöneltti ve bu adım petrol fiyatlarını bu yıl destekledi. Ancak yükselişler, ABD ve Çin’in ticaret savaşını sonlandırıp sonlandıramayacağına ilişkin devam eden belirsizlikten dolayı sınırlı kaldı. Ham petrol Perşembe günü, resmi verilerin ABD’de üretimin Kasım ayında rekor seviyeye yükseldiğini göstermesinin ardından geriledi.
Seul’de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, “Çin verileri, Washington’da yürütülen ticaret görüşmelerinden somut bir sonuç çıkmaması ile birlikte, yatırımcılarda süregelen yavaşlayan büyüme ve talebe ilişkin endişeleri daha da artırdı,” dedi ve “Bu durum daraltılan arzdan kaynaklanan iyimserliği gölgeliyor” şeklinde görüş bildirdi.
Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent yükselerek, Singapur saati ile 13:09’da varil başına 53.85 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 44 sent düşerek 53.79 dolardan kapandı ve bu hafta 17 sent ya da yüzde 0.3 yükseldi.
Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 13 sent yükselerek varil başına 60.97 dolara çıktı. Mart vadeli kontrat Perşembe günü 24 sent yükselerek 61.89 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI’a kıyasla 6.85 dolar primli işlem gördü.