PETFORM Genel Sekreteri Eser Özdil, 7. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithal kaynaklardan sağladığını hatırlatara “Bunun yüzde 60’ı petrol ve doğalgaz hemen arkasından da kömür geliyor” dedi.
Enerjide dışa bağımlılığın, Türkiye gibi cari açık sorunu yaşayan bir ülke için ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Eser Özdil, “Türkiye’nin bu alanlarda ilerleme kaydetmesi lazım. Doğalgaz ve petrole ödenen paralar Türkiye’nin makro ekonomik verilerini ciddi oranda etkiliyor” diye konuştu.
Son yıllarda Türkiye’nin LPG ithalatına ağırlık vermeye başladığını kaydeden Özdil, “Bu mantıklı bir politikaydı. LPG’yi diğer kaynaklardan farklı olarak spot piyasalara bağlı kalmadan, uzun dönemli kontratlara girmeden ithal edebiliyorsunuz. Fiyat avantajlarını değerlendirmeniz mümkün” ifadelerini kullandı.
Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin enerjide sübvansiyon uygulamalarına gittiğine işaret eden Özdil şöyle konuştu:
“Siz piyasada sübvansiyonu ağırlaştırdığınızda bu temelde büyük bir çelişki yaratıyor. Çünkü bir tarafta piyasayı serbestleştirip fiyat rekabetinin piyasa mekanizması aracılığıyla oluşması gerektiği yönünde politika seti geliştirirken diğer taraftan da piyasadaki fiyat oluşumuna devlet şirketi üzerinden müdahale ettiğinizde aslında bütün politika setinizi akamete uğratmış oluyorsunuz. Türkiye’deki enerji piyasalarının son 5-6 yıldan beri tecrübe ettiği temel konu bu. doğalgaz piyasasında da, petrol piyasasında da, arama üretim piyasasında da durum bu.”
Serbestleşmeye yönelik politika setine rağmen, serbest fiyat oluşumunu engelleyen uygulamaların, Türkiye’deki siyasi söylemele de çeliştiğini belirten Özdil, fiyat oluşumuna müdahalelerin olduğu bir ortamda Türkiye’nin enerji üssü olmasının zor olduğunu vurguladı.
Sunumunun ardından soruları da cevaplandıran Özdil, doğalgazdan elektrik üreten şirketlerin yaşadığı sorunların ağırlaşarak devam ettiğini belirtti. 2009’dan itibaren Türkiye’nin elektrik enerjisi talebinde büyüme olmadığını belirten Özdil, “Küçülme söz konusu. 2015’te hayata geçen projeler 2009’da projesi yapılan projeler. Türkiye’nin bu enerji dönüşümünü öngörmek mümkün değildi. doğalgaz santralleri elektrik üretimine girmekte zorlanıyorlar. Hala proje finansmanı devam ettiği için ve üretimi düştüğü için mevcut sıkıntılar devam ediyor” dedi.