IEA Başkanı Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi IICEC tarafından düzenlenen konferansta, World Energy Outlook 2018 Türkiye sunumunu gerçekleştirdi. Ajansta üç yıl önce bir modernizasyon yaptıklarını ifade eden Birol “Bunun en önemli sonucu olarak ajansın üyeleri genişledi. Ajansın kapılarını gelişmekte olan ülkelere açtık. Payları da yüzde 38’den yüzde 75’e çıktı. Modernizasyon kadınların enerji alanında daha çok temsil edilmesini de hedefliyordu. Kadınların IEA da üst düzeydeki payı son üç yıl içinde ikiye katlandı” dedi.
HİÇBİR ÜLKE ENERJİ ADASI DEĞİL
Küresel enerji görünümüne ilişkin sunumuna “Dünyada hiçbir ülke enerji adası değil” diyerek başlayan Birol şöyle dedi:
“Hiçbir ülke dünyada bir enerji adası değil. Hepimiz gelişmelerden etkileniyoruz. Şu anda küresel enerji alanında çok ciddi bir değişim var ama bu çok değişik yönlerde gidiyor. Mesela petrol piyasaları eşi benzeri görülmemiş bir volatileye gidiyor. Petrol şu anda 56 dolar, Ekim ayından bu yana 30 dolarlık düşüş yaşandı. Bunun iki nedeni var. Bir jeopolitikanın dünya petrol sistemindeki ağırlığı giderek artıyor. İkincisi OPEC ne yapacak o önemliydi. Maalesef bu durum değişti. Neden? ABD’deki çok büyük üretim artışından dolayı. OPEC+ üretimi kısma kararı aldılar. O gün 60 dolar olan petrol fiyatı bırakın çıkmayı çok büyük düşüş yaşadı. ABD’deki kaya petrolü gelişimi şimdi sesli hale geldi.”
DOĞALGAZDA ANA İTHALATÇI ÇİN
Uluslararası doğalgaz piyasasındaki gelişmelere de değinen IEA Başkanı Fatih Birol “Çin dünyanın en büyük gaz ithalatçısı olmaya doğru gidiyor. Hatta oldu. Çin Komünist Partisi hava kirliliğiyle mücadele kapsamında, (Biz Çin’in gökyüzünü yeniden mavi yapmak istiyoruz) kararı aldı” diye konuştu.
YENİLENEBİLİRDE MALİYET DÜŞÜŞÜ
Yenilenebilir enerji alanında yatırım maliyetleri düşerken devletlerin de bu alanda önemli adımlar attığına dikkat çeken Fatih Birol, “Özellikle güneş enerjisinin çok önemli bir çıkış yaptığını görebiliyoruz” dedi. Paris Anlaşması hedefleriyle gerçek hayat arasında giderek açılan bir makas olduğuna işaret eden Fatih Birol, “İstekler, hedefler ve gerçekler, yani iklim değişikliği arasındaki makas giderek açılıyor” diye konuştu.
ELEKTRİĞE ERİŞİM SORUNU AZALIYOR
Fatih Birol, dünyada elektriğe ulaşamayan nüfusun ilk defa geçen sene sonunda 1 milyar eşiğinin altına indiğini kaydetti. Bu gelişmeyi dünya enerji tarihinde kaydedilen en büyük başarılardan biri olarak nitelendiren Fatih Birol, bu başarıda Hindistan’daki gelişmelerin çok büyük rol oynadığının altını çizdi ve elektriğe ulaşım sorunu yaşanan sadece Sahra Altı Afrika ülkelerinin kalacağını anlattı.
ELEKTRİK TALEBİ İKİ KAT HIZLI
Dünya enerji talebi büyürken elektrik talebinin bundan iki kat daha fazla büyüdüğünü kaydeden Fatih Birol, “Elektrik endüstrisi dünyada 100 yaşında falan ve şu anda çok ciddi transformasyon içinde. Bunda ilkin dijitalleşme, ikincisi de güneş ve rüzgarın payının giderek artıyor olması önemli. Ancak burada dengesizliği nasıl ikame edeceğiz bu büyük bir sorun. O bakımdan dünyadaki elektrik şirketlerinde çok büyük bir dönüşüm var. Bu dönüşümü gördüğümüz için bu sene elektrik sektörüne odaklandık” dedi.