AB Komisyonu, Avrupa Birliği’ni iklim değişikliği mücadele sözlerine rağmen 2018 yılında kömür, petrol ve doğalgaza teşviklerde bir azalma yaşanmadığı ve 2008 yılı seviyesi ile aynı kaldığı uyarısında bulundu. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve en son 2016 Eurostat verilerine dayanan Rapor, AB genelinde yenilenebilir enerji sübvansiyonları enerji sübvansiyonlarının % 45’ini ve fosil yakıt sübvansiyonları da 55 milyar euro ile % 33’ünü oluşturdu.
FOSİL YAKITA EN FAZLA DESTEK İNGİLTERE’DE
Avrupa Komisyonu raporuna göre, Avrupa ülkeleri içinde en fazla fosil yakıt teşviki veren ülke ise İngiltere. İngiltere 2018 yılında yenilenebilir enerjiye 8.3 milyar euro subvansiyon sağlarken, fosil yakıtlar için 12 milyar euro teşvik sağladı. İngiltere’nin yanında Fransa, Hollanda, İsveç ve İrlanda da fosil yakıtlara daha çok destek verdiler.
YENİLENEBİLİRE EN BÜYÜK TEŞVİK ALMANYA’DAN
Almanya ise geçen yıl yenilenebilir enerjiyi en çok destekleyen Avrupa ülkesi oldu. Almanya fosil yakıtlar için 9.5 milyar euro teşvik sağladı. Yenilenebilir enerjiye teşviki ise bunun neredeyse üç katı, 27 milyar euro olarak gerçekleşti. İspanya ve İtalya da yenilenebilir enerjiyi daha fazla sübvanse eden Avrupa ülkeleri arasında.