• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

30 Haziran 2021 19:48

OPEC+ Görüşmeleri Erteledi

(Bloomberg) İki delegeye göre, OPEC ve müttefikleri, Perşembe günkü kritik bir toplantıdan önce uzlaşmaya daha fazla zaman tanımak için bakanlar arasındaki ön görüşmeleri bir gün erteledi.

 

Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki koalisyon, küresel talep koronavirüs pandemisinden geri dönerken daha fazla ham arzı canlandırmaya devam edip etmemeyi düşünüyor.

 

Moskova üretimi artırma teklifini değerlendiriyor, ancak Riyad kademeli bir yaklaşımı tercih ettiğinin sinyalini verdi. Bu, iki liderin toplantıya farklı duruşlarla ilk gelişi değil – ve bir uzlaşmaya varma eğilimindeler. Bir delege bu sefer de aynı şeyin olacağını tahmin etmişti.

 

Kuveyt Petrol Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “OPEC ülkeleri petrol piyasası zorlukları arasında üretim artırma stratejisi konusunda temkinli” dedi. “Örgütün alacağı herhangi bir karar, üreticilerin ve tüketicilerin çıkarına olacaktır.”

 

Petrol fiyatları yaklaşık 2-1 / 2 yılın en yüksek seviyesine tırmanırken, analistler grubun geçen yıl kapattığı büyük kapasitenin bir kısmını kullanmasını bekliyor. Ortalama beklenti, günde 550.000 varillik bir artış – atıl kalan hacmin kabaca %10’u.

 

Brent ham petrolü Londra’da saat 09:35’te %0.3 düşüşle varil başına 74.52$’a geriledi. Virüsün daha bulaşıcı bir çeşidi hakkında artan endişeler nedeniyle bu hafta düşüşte olsa da, bu yıl hala %44 arttı.

 

Sudakshina Unnikrishnan da dahil olmak üzere Standard Chartered Plc analistleri Salı günü bir notta, “OPEC+’ın şu anda karşı karşıya olduğu seçim, bu kazanımları konsolide edip fiyatların istikrar kazanmasına izin vermek mi yoksa fiyatların daha da yükselmesine izin vererek tüketicilerin artan öfkesini çekmek mi” dedi.

 

Daha fazla zaman

 

23 ulustan oluşan ittifakın danışma organı olan Ortak Bakanlar İzleme Komitesi’ni Çarşamba günü toplaması gerekiyordu. Bu oturum şimdi, ana politika toplantısıyla aynı gün olan Perşembe günü gerçekleşecek.

 

Delegeler görüşmeler için daha fazla zaman tanımak olduğunu söyledi. Resmi bir mektuba göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “cumhurbaşkanlığı taahhütleri” nedeniyle gecikmeyi istedi.

 

Yüksek fiyatları sürdürmek için Orta Doğulu müttefiklerinin çoğundan daha az bütçe baskısı ile karşı karşıya olan Rusya, petrol politikasına aşina olan insanlara göre OPEC+’nın üretimi artırmasını istiyor. Delegeler, Riyad’ın konumunun şu anda Moskova ile uyumlu olmadığını söyledi.

 

Son aylarda, Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü ve ortaklarını üretime devam etme konusunda temkinli bir yaklaşım benimsemeye çağırdı. Son zamanlarda bunun “ödediğini” savundu.

 

OPEC+, Riyad ve Moskova arasındaki benzer bir bölünmenin grubun görüşmeleri iki gün ertelemesine neden olduğu Aralık ayına kadar etkinlikleri ertelemek zorunda kaldı. Sonunda, mütevazı bir üretim artışı üzerinde anlaşarak bir uzlaşma buldu.

 

–Dina Khrennikova’nın yardımıyla.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.