• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

13 Şubat 2019 15:10

IEA: ABD yaptırımları petrolde kalite sorunu yaratabilir !

 IEA, İran ve Venezuela’ya ABD yaptırımlarının ham petrol miktarı açısından değil, kalitesi açısından problemler yaratabileceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı aylık raporunda siyasi gelişmelerin petrol üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti. ABD’nin Venezuela’nın resmi petrol şirketi PDVSA’ya yaptırım uygulamaya başlamasının PDVSA’nın petrol ihracatını son derece zorlaştırdığı belirtilen raporda, bu durumun mevcut stokların etkisiyle petrol fiyatlarında önemli bir değişikliğe yol açmadığı kaydedildi. Ham petrol kalitesinin 2019’un başlarında daha da önemli olduğu ifade edilen raporda, OPEC’in Ocak ayında üretiminin günde 930 kb’ye düşmesi, İran’a yönelik yaptırımlar, PDVSA’ya yaptırımlar ve Alberta üretimindeki azalışın doğrudan ağır petrol tedarikine etki edeceği belirtildi.

PDVSA’nın ürettiği petrolün en yüksek kalitede olduğu ve önemli miktarda ithal seyreltici veya evsel harmanlamanın eklenmesini gerektirdiği kaydedilerek, ABD yaptırımlarıyla seyreltici ithalinde yaşanan zorluğun şirketin ihracat için petrolünü seyrelterek hazırlaması önünde büyük engel olduğu belirtildi. Bu durumun da daha ağır petrolü işlemek için kurulmuş olan Gulf Coast rafinericilerinin maliyetlerini arttırdığına dikkat çekildi.

KÜRESEL PETROL ARZI TALEBİ BU YIL AŞACAK

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ayrıca küresel petrol piyasasının bu yıl da dengeyi bulmakta zorlanacağını savundu. OPEC ve müttefiklerinin üretimi kısma çabalarına ve Venezuela ile İran’ın üretimlerinin ABD’nin yaptırımları ile azalmasına rağmen, 2019 yılında da küresel petrol arzının talebin üzerinde kalacağı öngörülüyor.

2019 yılı için küresel talepte büyüme tahminini 1,4 milyon varil/gün olarak devam ettiren IEA, OPEC dışı üreticiler için petrol arzı artış tahminini 1,6 milyon varil/günden 1,8 milyon varil/güne çıkardı.

ÜRETİM KISINTISINA UYUM ARTTI

Raporunda OPEC üyelerinin üretim kısıntısı anlaşmalarına uyumlarının arttığına işaret eden IEA, anlaşmaya uyum oranının yüzde 86 olarak gerçekleştiğini belirtti.

IEA raporuna göre, Ocak ayında OPEC’in günlük ortalama üretimi, Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt öncülüğünde 930 bin varil azalarak 30,83 milyon varile geriledi. İran’ın petrol üretimi ise Ocak ayında Aralık 2013 tarihinden bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyerek günde 2,72 milyon varile indi.

IEA, OPEC dışı üreticilerin arz kısıntısı anlaşmasına uyum oranlarının Ocak’ta yüzde 25 olduğunu belirtirken, Rusya’nın üretimini 60 bin varil/gün azalttığına işaret etti.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.