Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Agnes von der Muhll dün yaptığı açıklamada, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi’nin altından gaz taşınmasını öngören Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nı düzenleme amaçlı AB önerisini destekleyeceklerini açıkladı. Agnes von der Muhll, “Fransa, böyle bir direktifin kabul edilmesini desteklemeyi düşünüyor. Ortaklarımızla, özellikle Almanya ile, metinde olası değişiklikler konusunda çalışmalar devam ediyor” dedi.
Avrupa Birliği, iç enerji piyasası yasalarını, açık deniz doğalgaz boru hatlarını da içerecek şekilde genişletip sıkılaştırmak istiyor. Bu da 2020 yılının Ocak ayında gaz akışına hazır olması planlanan Kuzey Akım 2 inşaatının tamamlanmasını son derece zorlaştırıyor. Hattın inşasındaki herhangi bir gecikme ise Gazprom’un ortaklarını bir belirsizlik içine sokacak. Projede Alman Uniper ve Wintershall, Hollanda merkezli Shell, Avustralyalı OMV ile Fransız Engie şirketlerinin de payı bulunuyor.
Almanya ise AB’nin bu yeni direktifini önlemek için diğer AB üyesi ülkelere baskı yapıyor. Fransa’nın tutumunun ise belirleyici olacağı ve Almanya’yı destekleyen ülkeleri azınlık konumuna düşürüceği kaydediliyor. AB Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Akım ile doğalgaz için Rusya’ya bağımlı hale gelinmeyeceğinin bir kere daha altını çizdi.
AB hat konusunda ikiye bölünmüş durumda. Doğu Avrupa, İskandinav ve Baltık Denizi ülkeleri Rus doğalgazına olan bağımlılığın artacağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Kuzey Avrupa ülkeleri, özellikle Almanya hattın ekonomik faydalarına vurgu yaparak destekliyor.
Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya’nın Baltık Denizi’nin altından Almanya’da doğal gaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğal gazının Baltık Denizi’nden Almanya’ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass edecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.
Gazprom, hattın Ocak ayı sonu itibariyle yüzde 20’sinin tamamlandığını duyurmuştu.